Yetişkin Psikolojik Sorunları #8
Madde Bağımlılığı
Madde bağımlılığı, psikiyatri literatüründeki adıyla madde kullanım bozuklukları, biyolojik ve çevresel faktörlerle harmanlanan karmaşık bir psikolojik sorundur.
Özgül Fobi Nedir, Nasıl Tedavi Edilir
Fobi terimi genel anlamda bir nesne, olay ya da durumdan aşırı korkma olarak tarif edilebilir. Özgül fobide ise belirli bir nesne ya da duruma karşı, panik oluşturacak derecede yoğun ve inatçı bir korku hali söz konusudur.
Yaygın Anksiyete Bozukluğunda Psikoterapi
Birçok yaşam durumu karşısında normalin üzerinde kaygı ve endişe duyulması, bundan dolayı bedensel belirtilerin ortaya çıkması ve yaşanan kaygı nedeniyle günlük işlevlerin bozulmaya başladığı klinik durum, yaygın anksiyete bozukluğu olarak isimlendirilir.
Bipolar Bozukluğun Tedavisi
Mani ve depresyon dönemlerinin döngüsel ve tekrarlayıcı olarak seyrettiği, kronik bir psikiyatrik hastalık olan bipolar bozukluk (iki uçlu mizaç bozukluğu), tip 1 ve tip 2 olmak üzere ikiye ayrılır.
Depresyon Tedavisinde Farklı Yöntemler
Depresyon tedavisinde kullanılan temel yöntemler ilaç tedavisi ve psikoterapidir. Bunlar tek başlarına kullanılabildikleri gibi bazı depresyon vakalarında antidepresan tedavi ile psikoterapi birlikte uygulanır.
Depresyon ve Tedavisinde Psikodinamik Terapi
Depresyonda biyolojik etkenlerin büyük rolü olmakla birlikte, depresyon tedavisi için depresyonun psikolojik yönünü de iyi bilmek gerekir.