Çocuk ve Ergen Sorunları Sayfa 4
Çocuk İstismarı ve Psikolojik Etkileri
Çocuğun sağlığını, fiziksel ve psikososyal gelişimini olumsuz etkileyen her türlü davranış çocuk istismarı olarak tanımlanır. Çocuk istismarında kullanılan yöntemler güç kullanmak, korkutmak-tehdit etmek ya da kandırmaktır.
Çocuklarda Ahlak Gelişimi ve Eğitimi
Doğruluk, hoşgörü, saygı, sevgi, adalet, fakire ve güçsüze yardım gibi insancıl değerler ahlak kurallarını oluşturur ve toplumsal huzur ve düzenin sağlanmasında başrolü oynarlar. Erdemli bir insan olmak, ahlaklı çocuklar yetiştirmek her toplum için en yüce değer olmak durumundadır. Ahlaki yönü eksik kalan eğitim öğretim toplumları yıkıma götürecektir.
Çocuğun Yalan Söylemesi
Çocuklar neden yalan söyler, yalan söyleyen çocuğa nasıl davranılmalı soruları çocuk psikiyatrisinde sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Yalan, kelime anlamı olarak, yanlış olduğu bilinmesine rağmen, karşı tarafı yanıltma amacıyla yapılan davranış ya da sözlerdir.
Sınır ve Kural Tanımayan Çocuklar
Sonunu düşünmeden eyleme geçme olarak tanımlanan dürtüsellik, çocuk yaşamının ilk yıllarına hâkimdir. Aile ve çevrenin etkisiyle dürtüler kontrol altına alınmaya çalışılacak, çocuk birçok sınır, kural ve kısıtlama ile karşılaşacaktır.
Sınav Kaygısı ve Sınav Kaygısı İle Başetme
İçsel ya da dışsal bir uyarana cevap olarak verilen fiziksel, duygusal ve zihinsel değişimlerle karakterize alarm durumu veya uyarılmışlık hali kaygı olarak isimlendirilir.
Çocuğa Sorumluluk Kazandırma
Sorumluluklarını almayan, sorumluluklarını bilmeyen, sorumluluk bilinci gelişmemiş çocuklar son zamanlarda modern çağın narsisizm illetiyle birlikte giderek çoğalmakta ve çocuk psikiyatrisine yoğun bir başvuru sebebi olarak öne çıkmaktadır.