Yetişkin Psikolojik Sorunları #5
Gebelik ve Doğum Sonrası Depresyonda Tedavi
Depresyonla yaşamın her döneminde karşılaşmak mümkündür. Şiddetine göre oldukça yıkıcı sonuçlar doğurabilen, hatta ölüme bile götürebilen psikiyatrik bozukluklardan olan depresyon, gebelik ve doğum sonrası dönemde anne ve gelişmekte olan bebeğe olan etkileri nedeniyle tanı ve tedavide özel öneme sahiptir.
Dirençli Depresyonda Somatik Tedaviler
Depresyon tedavisinde psikofarmakolojik ve psikoterapötik yöntemlerle başarı sağlanamadığında Elektro Konvulzif Terapi (EKT), Transkraniyal Manyetik Stimulasyon (TMS), Manyetik Nöbet Terapisi (MNT), Derin Beyin Uyarımı (DBU), Vagus Sinir Uyarımı (VSU) ve kronoterapötik yaklaşımlar (uyku yoksunluğu, ışık tedavileri) gibi somatik tedaviler kullanılmaktadır.
Biriktiricilik Bozukluğu, Dispozofobi
Kompulsif biriktirme hastalığı, biriktiricilik bozukluğu, dispozofobi ya da bir diğer adıyla istifleme bozukluğu, gelecekte bir gün işe yarar düşüncesiyle, sahip olunan şeylerin değerine bakılmaksızın, sağlıksız hatta kullanılmayan tüm eşyaların, ihtiyaç gerekçesiyle elden çıkarılmaması durumudur.
Anoreksiya Nervoza İle İlgili Bilmek İstedikleriniz
Anoreksiya nervoza, genelde iştahsızlık ve fazla kilo kaybı ile seyreden, en çok gençlerde ortaya çıkan, 35 yaştan sonra sıklığı çok azalan psikiyatrik bir bozukluktur.
Beden Dismorfik Bozukluğu
Beden dismorfik bozukluğu; kişinin fiziksel bir kusuru olsun ya da olmasın, bu kusura dair aşırı kaygı duyması ve bu kaygıyı giderebilmek için fiziksel görünümüyle aşırı uğraşmasıdır.
Depresif Nevroz, Depresyon
Bir duygulanım ve duygudurum bozukluğu olan depresyon ya da çökkünlük, herkeste rastlanan bir duygu, daha geniş anlamda bir duygudurumdur. Bu durum psikiyatride özgül bir hastalık veya bir sendrom olarak tanımlanmıştır.