İnternet Bağımlılığı
Günümüzde internet, cep telefonları, bilgisayar yaşamımızın vazgeçilmezleri arasına girmişlerdir. İnternet iletişimi kolaylaştırarak sosyalleşmeyi arttırır gibi görünürken, iletişimin yakınlığını bozarak, iletişimin kalitesini düşürmekte ve sosyal izolasyona yol açabilmektedir.
İnternet bağımlılığı ilk kez 1995 yılında Goldberg tarafından nedensiz kumar rahatsızlığına benzetilerek tanımlanmıştır.
Sanal seks bağımlılığı, coşkun ve mantık dışı oyun tutkusu, sosyal iletişim sitelerinde aşırı zaman tüketimi, internet üzerinden dayanılmaz bir kumar oynama ya da alışveriş yapma isteği internet bağımlılığı sendromunun alt grupları olarak değerlendirilmektedir.İnternet bağımlılığı tanısını koymak için internet karşısında geçirilen zamandan ziyade, internette geçirilen sürenin iş, evlilik, okul hayatında sorunlar yaratması, depresyon, içe kapanıklık, anksiyete, kaygı ataklarını tetiklemesi önemlidir.
- Yanlışlığını bildiği halde internet tutkusunu frenleyememek,
- Giderek daha fazla zaman harcamak,
- Aile, eş ve arkadaşların ihmal edilmesi,
- Bilgisayardan ayrılınca sinirlilik, huzursuzluk, anksiyete, kaygı duygularının hissedilmesi,
- Bilgisayar başında tüm sorumlulukları unutarak, kendini dış dünyadan soyutlayarak kendini iyi hissetme hali,
- Yalan söyleme,
- Davranış kontrolünü yitirme söz konusuysa internet ve bilgisayar bağımlılığının patolojik sınıra kaydığını söyleyebiliriz.
İnternet bağımlılığı anksiyete, depresyon, kaygı bozuklukları yaşayan kişilerde sıklıkla görülmekte olup, bu kişiler içsel dünyalarındaki sıkıntı verici düşünce ve kaygılarından uzaklaşmak için internetin sanal öğelerini kullanmaktadırlar.
Alkol, madde, sigara ve seks bağımlılarının yüzde ellisinden fazlasında internet bağımlılığı da gözlenmektedir.İnternet bağımlılığı saptanan hastaların yüzde sekseninden fazlasında zihinsel sağlık problemleri de gözlenmiştir.
İngiltere ve İrlanda'da yapılan bir araştırmada tüm internet kullanıcılarının yüzde 5-10'nda bağımlılık derecesinde patoloji saptanmıştır.
Uzakdoğu Asya ülkeleri, internet bağımlılığının en sık rastlandığı ülkelerdir.
Okul başarısında düşme, iş performansında azalma, aile sorumluluklarınızı yerine getirememe, partneriniz ile cinsel yakınlık yerine internette cinsel uyarılma yaşamak daha cazip geliyorsa muhtemelen bir internet bağımlısısınız.
Amerika ve Kanada'da boşanmayla sonuçlanan evliliklerin yüzde 30'nda, internet bağımlılığının etkisi olduğu saptanmıştır.
Dünya çapında internet bağımlılarının günde ortalama 8-9 saat, haftada en az 25-30 saat internette kaldıkları görülmektedir.
TEDAVİ
Bilgisayarı ve interneti tamamen yasaklamak çözüm değildir. Amaç kişinin bilgisayar ve internet kullanımını kontrol altında tutabilmeyi öğrenmesidir.Tedavide bütüncül psikoterapi kapsamında öncelikle bilişsel davranışçı terapiler uygulanmaktadır. Bilişsel davranışçı terapilerle istenen değişim sağlanamıyorsa altta daha derin dinamik etkenler olabilir ve daha derinlemesine çalışmalar için psikodinamik psikoterapiler uygulanabilir.