Çocuk Psikolojisinde Beslenme
Antalya Psikiyatri ve Psikoterapi Merkezi olarak bu yazımızda evde ve okulda mutlu çocuk yetiştirmenin temellerinden olan bir soruna değineceğiz. Çocukta beslenme, çocuğum iştahsız, çocuğum az yiyor sorularına yanıtlar vereceğiz. Çocuk psikolojisi ile ilgili ebeveynlerin bilmesi gerekenler, çocuğun ruhsal dünyası gibi çocuk psikolojisine dair püf noktalarından bahsedeceğiz.
Çocuklarınızın psikolojik desteğe gereksinimi olduğunda Antalya Psikiyatri ve Psikoterapi Merkezimizin psikolog, pedagog ve uzman psikiyatristlerinden tüm yardımı alabilirsiniz.
Çocukların beslenmesi, yemek düzeni, iştah sorunu ile ilgili temel özellikleri özetlersek;
- Çocuğun beslenmesinde sık karşılaştığımız sofra savaşlarında büyük ölçüde anne babaların hatalı tutum ve davranışları rol oynar.
- İştahın büyümeyle ilgili olduğu, çocuğun dönemsel olarak iştahlı ve iştahsız periyodlar yaşayacağı bilinmelidir. İkinci yaşta büyüme yavaşladığından iştah azalması görülecektir.
- Birkaç gün öğün atlamanın ya da çok az yemenin bir zararı yoktur.
- Çocuğun yediği yemek miktarında ve davranışlarında ani değişim oldu ve birkaç günü geçtiyse mutlaka ele alınmalıdır.
- Gürbüz çocuk sağlıklı çocuktur inancı doğru değildir. Çocukların ayrı ayrı kişiler olduğunu, iştahlarının da tümüyle bireysel özelliklerine bağlı olarak değiştiğini unutmayın.
- Anne babalar çocuğun gelişimini, onun ruhsal gelişimi içerisinde yemenin ifade ettiği anlamları bilmeli, gereğinde psikolojik yardım almalıdır.
- Çocuğun kendi kendine ilk yeme çabalarına engel olunmamalı, döküp saçmadan yemek yeme becerisinin kazanılamayacağı bilinmelidir.
- Çocuklara aşamalı bir şekilde yeni besinler sunulmalı, ret durumunda fazla baskı yapılmamalıdır. Çoğu kez ilk birkaç geri çevirmeden sonra yeni yiyecek kabul edilecektir. Reddetme ısrar ederse aradan birkaç hafta geçmesine izin verilmeli, sonra tekrar denenmelidir.
- Çocuğun yemekten aldığı zevki engellemeyin. Çocuğunuzun yedikleriyle aşırı ilgilenmek, kendi yiyeceğini seçmesine müdahale etmek uygun değildir. Anne babanın yemek konusundaki kaygılarını fark eden çocukların bu durumu kendi yararlarına çevirip rüşvet karşılığında yemeleri mümkündür.
- Çocuklara disiplin uygulama yeri yemek masası değildir. Birçok aile hep birlikte olunduğu için pek çok kuralı yemek masasında hatırlatma yoluna gitmektedir. Bu durum çocukta yemeğe karşı tepki vermesine yol açabilir.
- Yemek öncesi uygun bir zamana kadar süt, şeker, kek gibi besinleri gözden uzak tutmanızda fayda vardır.
- Çocuğun tutturmaları ve inadı karşısında taviz vermeniz durumunda çocuk bunu bir silah olarak kullanabilir. Çok katı bir tutum almanız da çok doğru olmayabilir. En doğrusu çocuğun dikkatini dağıtmaktır.
- Yemekten önce çocuğunuzun yoğun şekilde kendini kaptıracağı oyunlardan uzak durmasını sağlayın. Oyuna çok dalmış bir çocuğun yemeğe konsantre olması zordur.
- Yetenekleri ve yaşı ölçüsünde çocuğu yemek hazırlama sürecine dahil edin.
- Çocukların sizinle aynı hızda yemek yemesi mümkün değildir. Yemeğini bitiren çocuğu sofrada tutmaya çalışmayın. Ağır yiyen bir çocuğa ise çok acele ettirmeyin.
- Sofrayı tad ve keyif vermekten uzaklaştıracak davranışlardan kaçının.
Çocuk psikoterapisi, çocuğun ruhsal bozuklukları, çocuk psikolojisine dair sorunlarınızda Antalya Psikiyatri ve Psikoterapi Merkezi olarak yanınızdayız.
Psikoterapi Antalya, Antalya Psikiyatri Merkezi, Lara/Muratpaşa.