Bireysel Psikoterapi
Duygusal çatışma ve duygusal gerilimden kaynaklanan kaygı, ruhsal çökkünlük stres gibi ruhsal sıkıntıları azaltarak kişiyi kaygı ve gerginlikten kurtarma, ruhsal uyum yeteneğini arttırma, sosyal ilişkileri olgunlaştırma yeteneği kazandıran tüm teknik yöntem ve uygulamalar psikoterapi olarak adlandırılır. Psikoterapi nedir? sorusuna kısaca bu şekilde yanıt verebiliriz.
Psikoterapi uygulamalarında ruhsal yapı savunma mekanizmaları gibi psikolojinin temelleri eğitim olarak verilmesine karşın sadece eğitim psikoterapi olarak kabul edilemez. Örneğin aşırı alkol tüketimine bağlı siroz gelişimi saptanan bir hastaya alkolün sirozdaki rolü, etkileri ve zararları anlatıldığında hasta alkolü bırakabilir. Bu eğitimin rolüdür. Kişi zararlarını bile bile bırakmak istemesine karşın alkolü bırakamıyorsa psikoterapi devreye girer. Kişinin alkolü bırakmasını engelleyen içgörü eksikliği irade yetersizliği gibi ruhsal yapıda bozukluk yaratan aksaklıkların saptanması ve bunların düzeltilerek alkolün bırakılmasını sağlamak psikoterapinin görevidir.
Terapist ve danışanın birebir etkileşime girdiği terapi uygulamaları genel anlamda bireysel psikoterapiler olarak adlandırılır.
Günümüzde birbirine yakın veya zıt görüşler içeren bir çok bireysel psikoterapi yöntemi kullanılmaktadır.Temel psikoterapi yöntemleri şunlardır.
- Davranışçı Psikoterapiler
- Bilişsel Psikoterapiler
- Aeron Beck’in Bilişsel Psikoterapisi
- Farkındalık Terapileri
- Dinamik ve Psikoanalitik Psikoterapiler
- Gestalt Terapi
- Varoluşçu Psikoterapiler
- Bütüncül Psikoterapiler
- Birleştirilmiş Psikoterapi
- Bütüncül Psikoterapi
- Eklektik Psikoterapi gibi
Terapistiniz kendi yetiştiği ekol ve geribildirimlerine en çok güvendiği teknik ve yöntemi hastanın ruhsal problemi ve kişilik özelliklerine göre bazen yalın olarak, bazen de birkaç ekolün sentezini uygulamalarında kullanabilir.
Psikoterapiye katılma hastanın tamamen özgür iradesi ve isteğine bağlıdır. Kişi kendi isteği ve rızasıyla tam bir inançla terapiyi istiyorsa uygulanabilir. Bireysel terapi sırasında yapılan tüm görüşmeler gizlidir. Gereğinde destek istenmesi amacıyla, ancak hastanın izin vermesi kaydıyla, izin verdiği kadar bilgi paylaşılabilir.
Tedavinin başlangıcında; terapist ve terapi alacak kişi arasında tedavinin amaçları, izlenecek yol, yöntem ve terapi alacak kişinin yükümlülükleri yazılı olarak belirlenir.
Hangi psikoterapi yöntemi kullanılırsa kullanılsın, özünde tüm terapilerde aşağıdaki temeller söz konusudur.
- Psikoterapi, danışanın eleştirildiği, taşlandığı bir arena değildir. Terapistiniz sizi yargılamaz, sadece yanlışlarınızı göstermez.
- Terapi sadece öğüt verme uygulaması değildir. Terapistler zaman zaman küçük tavsiyelerde bulunmakla birlikte tavsiye vermekten kaçınarak, sadece kendinize verebileceğiniz tavsiyelere destek olarak doğru kararlar alabilmenizi sağlamaya çalışabilirler.
- Psikoterapi tek yönlü bir eğitim uygulaması değil, karşılıklı diyalogdur.
- Psikoterapistler hiçbir zaman sizin adınıza karar vermezler. Doğru karar verme becerisini kazanmanızı sağlamaya çalışırlar.
- Terapi filmlerdeki gibi sadece çocukluğunuzu, geçmiş travmalarınızı anlatma yeri değildir. Gerçekte geçmiş, bugün ve gelecek, bu anda yaşanmaktadır. Geçmişin zaman zaman konuşulmasının amacı bugüne yansımalarını ortaya çıkarma ve özgürleşmektir.
- Terapide önemli olan ne düşündüğünüz değil, nasıl düşündüğünüzdür. Düşünülen şeyin altındaki motivasyonun ne olduğunun farkına varılması ile kişi kontrolü ele alabilir ve bilinçli seçimle düşünme ortaya çıkar . Özgüven dolu temel kabullerin yerleşmesi ve motivasyonun özgüvenden gelmesi amaçlanır.
- Psikoterapistin görevi sizi değiştirmek değil, içinizdeki enerji ve gücü ortaya çıkarmanıza yardımcı olmak ve gerçek varoluşunuzu ortaya çıkarabilmeniz ve kendinizi gerçekleştirebilmenizi engelleyen, sahte kendiliğe ait savunma engellerini kaldırmanıza yardımcı olmaktır.
Hayatınızın seyrini değiştirmek, mutluluk rüzgarını yakalamak, zincirlerinizden kurtulmak, yeni ve sağlıklı bakış açısı yakalamak için bireysel psikoterapi ihtiyacınızda Antalya psikiyatri ve psikoterapi merkezi olarak deneyimli psikiyatrist-psikoterapist kadromuzla modern ve geleneksel terapi yöntemleriyle hizmetinizdeyiz.