Yetişkin Psikolojik Sorunları Sayfa 14

Şizofreni

Şizofreni Nedir? Şizofreni günümüzde tek bir hastalık olarak görülmeyen, etiyolojisinde birçok farklı etkenin rol oynadığı, farklı klinik türleri olan, seyri ve sonlanışı çeşitlilikler gösteren, hastanın kendine özgü iç dünyasında yaşadığı, düşünce, duygu ve davranışlarda önemli bozuklukların görüldüğü ağır bir ruhsal bozukluktur.

İki Uçlu Bozukluk (Bipolar Bozukluk)

Aşırı hareketli, enerjik, yerinde duramayan, sürekli konuşan, susmak bilmeyen, toplumsal baskılardan arınmış, alışveriş çılgınlığı yaşayan, kendine güveni artmış, seks dürtüleri doruğa tırmanmış öforik bir dönemden, içine kapalı, uyuklayan, güçsüz, enerjisi olmayan, üzüntü, kaygı, öfke, sinirlilik, ağlama krizleri, kapana kısılmış bir fare gibi çaresizlik hisleri, hayattan zevk alamama, libido kaybı, konsantrasyon eksikliği, kafa bulanıklığı yaşatan tamamen depresif bir ruh haline uzanan, ruh halindeki değişiklikler BİPOLAR BOZUKLUK olarak adlandırılır.

Paranoid (Sanrısal) Bozukluklar

Paranoyada; hastalardan toplanan bulgulara dayanarak anormal olduğu tartışılan özellikler görülür. Hastalar kendi inançları hakkında ikna olmuştur, karşıt bulgular ve fikirler onları rahatsız eder.

Uyku Bozuklukları

Uyku vücudun dinlenmesi ve yenilenmesi için çok önemli olan bir dönemdir. Uyku bozuklukları bedensel ve ruhsal sağlığın bozulmasına, yaşam kalitesinin azalmasına neden olur. Kazalara neden olabilmesi nedeniyle önemli bir halk sağlığı sorunu olarak ortaya çıkar.

Yeme Bozuklukları

Dikkat edersek anneler bir araya geldiğinde çoğunlukla bebeklerinin iyi emmemesi, kilo almamasından endişeyle bahsederler. Aynı yetişkinler kendileriyle ilgili olarak da tersine çoğu zaman kilo alma kaygılarını dile getirirler.